2013/01/13

Ποια αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης; Which soft drinks increase the risk of depression?

Ο επικεφαλής ερευνητής Honglei Chen, MD, PhD από το εθνικό ινστιτούτο υγείας των ΗΠΑ μαζί με την ομάδα του τόνισαν ότι ο καφές , το τσάι αλλά και τα αναψυκτικά διαίτης έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία. Από την έρευνα προκύπτει ότι ακόμα και οι χυμοί φρούτων που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης στους ενήλικους.
Οι επιστήμονες ύστερα από δεκαετή έρευνα σε 263,925 άτομα κατέληξαν ότι 11.311 από αυτά, μετά από συγκεκριμένα ροφήματα που κατανάλωσαν, παρουσίασαν κλινική κατάθλιψη. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από 4 ποτήρια ή κουτάκια αναψυκτικού διαίτης την ημέρα είχαν κατά 30% πιο αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου αναψυκτικά.
Αυτοί που πίνουν 4 κουτάκια φρουτοχυμών την ημέρα αντιμετωπίζουν 38% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου ζαχαρούχα ποτά. Όσοι πίνουν 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα αντιμετωπίζουν 10% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ. Ο κίνδυνος κατάθλιψης εμφανίζεται πιο αυξημένος σε όσους καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης παρά κανονικά αναψυκτικά συμπέρανε η έρευνα.
Ο Dr  Honglei Chen τόνισε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης και σημείωσε ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τα φάρμακα τους.

Πολλοί επιστήμονες ωστόσο φαίνεται να μην υποστηρίζουν απόλυτα τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Γλυκαντικές ουσίες όπως η σακχαρίνη και η ασπαρτάμη έχουν ελεγχθεί από επιστήμονες αλλά και από τις αρχές που είναι υπεύθυνες και έχουν χαρακτηρισθεί ασφαλείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου