2013/01/09

Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος και βρεφική διατροφή. Sudden infant death and infant nutrition.


Ο Στέλιος Παπαβέντσης, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C. Παιδίατρος - Πιστοποιημένος Σύμβουλος Θηλασμού και Γαλουχίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τα αποτελέσματα αμερικανικής επιστημονικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας, σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού ως προς την εμφάνιση του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΑΒΘ).


Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (ΣΑΒΘ) είναι σπάνιο μεν, αλλά στις ανεπτυγμένες χώρες συνιστά την συχνότερη αιτία θανάτου στα βρέφη άνω του ενός μηνός. Οι αιτίες του δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά παράγοντες όπως η θέση ύπνου (με πιο προστατευτική την ύπτια - ανάσκελα) και η βρεφική διατροφή φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνισή του.

Ερευνητές του τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ΗΠΑ, έκαναν μια λεπτομερή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού ως προς την εμφάνιση ΣΑΒΘ. Είναι γνωστά τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στην μείωση του κινδύνου θνητότητας του μωρού κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, ακόμα και στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Από τις 288 δημοσιευμένες έρευνες που βρέθηκαν έγινε επιλογή των πιο σωστών από στατιστική άποψη και από άποψη σχεδιασμού της έρευνας. Η ανάλυση έγινε από δύο ομάδες δύο ερευνητών ανεξάρτητα.

Βρέφη που θήλασαν έστω και για λίγο - θηλασμό οποιασδήποτε διάρκειας - είχαν περίπου 50% μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση ΣΑΒΘ, σε σύγκριση με βρέφη που δεν θήλασαν καθόλου και πήραν από την αρχή μπιμπερό ξένου γάλακτος. Για βρέφη που θήλασαν τουλάχιστον κατά τους δύο πρώτους μήνες ζωής, η πιθανότητα εμφάνισης ΣΑΒΘ έπεφτε κατά 60%, ενώ για βρέφη που θήλασαν αποκλειστικά έστω και για λίγο - οποιαδήποτε διάρκεια αποκλειστικού θηλασμού - η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου έπεφτε κατά 70& σε σύγκριση με όσα δεν θήλασαν καθόλου.
alt



















Οι ερευνητές συμπέραναν ανεπιφύλακτα ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει ενάντια στο ΣΑΒΘ, και το αποτέλεσμα αυτό είναι τόσο πιο δυνατό όσο μεγαλύτερη η διάρκεια του θηλασμού και όσο πιο αποκλειστικός είναι. Η σύσταση να θηλάζουν τα βρέφη πρέπει να συμπεριληφθεί στα μηνύματα που δίνονται προς το κοινό για τη μείωση του κινδύνου ΣΑΒΘ, ώστε και να βοηθήσουμε στην μείωση της εμφάνισης του συνδρόμου, και να προάγουμε το μητρικό θηλασμό για τα πολλά άλλα οφέλη στην υγεία παιδιού και μητέρας.


Πηγή: Hauck FR et al Breastfeeding and Reduced Risk of Sudden Infant Death Syndrome: A Meta-analysis. Pediatrics. 2011 Jul;128(1):103-10. Epub 2011 Jun 13.

Μετάφραση:

Στέλιος Παπαβέντσης, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.
Παιδίατρος - Σύμβουλος Γαλουχίας

www.pediatros-thes.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου