2013/01/06

Μύθος ότι μας ηρεμεί το τσιγάρο. Myth that smoking calms us.

Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το τσιγάρο δρα αγχολυτικά είναι μύθος, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες. Αντιθέτως, εάν θέλουμε να νιώθουμε λιγότερο στρες, καλά θα κάνουμε να πάψουμε να καπνίζουμε.

Το εύρημα προέρχεται από μελέτη με 491 καπνιστές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης των επιπέδων του άγχους τους πριν και μετά την προσπάθεια απαλλαγής από το τσιγάρο.

Ο ένας στους πέντε είχαν δηλώσει ότι κάπνιζαν επειδή τους ηρεμούσε το τσιγάρο – μία πεποίθηση την οποία στον γενικό πληθυσμό ενστερνίζεται ο ένας στους δύο καπνιστές.

Όλοι οι εθελοντές της παρούσας μελέτης πήγαιναν δύο φορές τον μήνα στο Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος ενός κρατικού νοσοκομείου του Λονδίνου.

Έξι μήνες έπειτα από την έναρξη της προσπάθειας, οι 68 από τους 491 εθελοντές είχαν κόψει εντελώς το κάπνισμα – και αισθάνονταν πολύ λιγότερο άγχος απ’ ό,τι όταν κάπνιζαν.

Αντιθέτως, όσοι είχαν αποτύχει να κόψουν το κάπνισμα ένιωθαν περισσότερο άγχος απ’ ό,τι όταν πρωτοπήγαν στους γιατρούς, γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής» (BJP).

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το King’s College σημειώνουν στο άρθρο τους πως «η πεποίθηση ότι το κάπνισμα καταπραΰνει το στρες είναι διάχυτη αλλά μετά βεβαιότητας λανθασμένη.

»Ισχύει ακριβώς το αντίθετο: το κάπνισμα πιθανώς προκαλεί άγχος και οι καπνιστές πρέπει να το ξέρουν και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που νιώθουν είναι παραπλανητικό».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σύγχυση για τις αγχολυτικές ιδιότητες του τσιγάρου οφείλονται στο ότι η νευρικότητα αποτελεί ένα από τα στερητικά συμπτώματα που εκδηλώνουν όσοι το κόβουν.

Στην πραγματικότητα, όσοι μένουν χωρίς τσιγάρο νιώθουν νευρικοί πολλές φορές μέσα στη μέρα, αλλά μόλις ξανανάψουν τσιγάρο, ηρεμούν. Μπορεί, όμως, το κάπνισμα να τιθασεύει το στρες της έλλειψης νικοτίνης, αλλά είναι απίθανο να καταπραΰνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το άγχος της καθημερινότητας.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν με βεβαιότητα γιατί αυξήθηκε το άγχος των εθελοντών που απέτυχαν στην προσπάθεια διακοπής, αλλά εικάζουν ότι η αποτυχία τους τούς έκανε να αγχωθούν περισσότερο.


SOURCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου