2013/01/04

Πόσο γάλα χρειάζονται τα παιδιά; How much milk should drink kids?

«Κάθε ποτήρι γάλα πάνω από τα δύο προκαλούσε μικρή μείωση της φερριτίνης στο αίμα των περισσότερων παιδιών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόναθον Λ. Μαγκουάιρ, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και παιδίατρος στα Νοσοκομεία St. Michael’s και Παίδων της πόλης. Στην πραγματικότητα, η μελέτη έδειξε πως κάθε ποτήρι γάλα πάνω από τα δύο προκαλούσε αύξηση της βιταμίνης D κατά 6,5% αλλά μείωση της φερριτίνης κατά 3,6%.

«Οταν ένα παιδί έχει αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσει αναιμία επειδή διαθέτει ορισμένους παράγοντες κινδύνου, αυτή η μικρή μείωση είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο δρ Μαγκουάιρ.Επιρροές. Ωστόσο, η ιδεώδης για κάθε παιδί ποσότητα γάλακτος φάνηκε να επηρεάζεται από τη χροιά του δέρματος, την εποχή του χρόνου και την πρόσληψη με το μπιμπερό.Συγκεκριμένα, τα παιδιά με το πιο σκούρο δέρμα δεν διέθεταν αρκετή βιταμίνη D τον χειμώνα, οπότε χρειάζονταν 3 έως 4 ποτήρια γάλα για να έχει ο οργανισμός τους επαρκή βιταμίνη D.

Επιπλέον, η πρόσληψη γάλακτος με το μπιμπερό δεν αύξανε τα επίπεδα της D ενώ προκαλούσε μεγάλες μειώσεις στα επίπεδα της φερριτίνης. Οσον αφορά την πρόσληψη γάλακτος με το μπιμπερό, ο δρ Μαγκουάιρ τόνισε ότι η χρήση του πρέπει να διακόπτεται μόλις το παιδί κλείσει τα δύο. «Μπορεί να είναι πιο εύκολο για τους γονείς να δίνουν στο παιδί το γάλα με το μπιμπερό για να ησυχάζει, όμως, όταν μιλάμε για τα δύο συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία, το μπιμπερό όχι μόνον δεν παρέχει κανένα όφελος, αντιθέτως βλάπτει τον σίδηρο των παιδιών», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη Διατροφική Πυραμίδα που δημοσιεύει σε τακτά διαστήματα το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ορίζοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής, τα παιδιά ηλικίας 2-3 ετών πρέπει να πίνουν δύο ποτήρια γάλα την ημέρα, τα παιδιά 4-8 ετών δυόμισι και τα παιδιά και οι έφηβοι 9-18 ετών τρία.Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα στα παιδιά διότι περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, φολικό οξύ, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, Α, D και Ε.

Σε πολύ μεγάλες ποσότητες όμως το αγελαδινό γάλα φαίνεται να δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου από τα άλλα τρόφιμα, αν και δεν είναι εξακριβωμένο πού ακριβώς μπορεί να οφείλεται αυτό.

source

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου