2013/01/15

Το σώμα αχλάδι στις γυναίκες δεν είναι τόσο αθώο. The body is pear women are not so innocent

Το αχλάδι δεν νίκησε τελικά το... μήλο! Αμερικανοί επιστήμονες κατέρριψαν τον μύθο που ήθελε τις γυναίκες με σωματότυπο αχλαδιού (λίπος συγκεντρωμένο στους γλουτούς) να είναι πιο προστατευμένες απέναντι στις καρδιοπάθειες από τις γυναίκες με σωματότυπο μήλου (λίπος συγκεντρωμένο στην κοιλιά).

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντέιβις στην Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι το γλουτιαίο λίπος που συσσωρεύεται στους μηρούς και τα οπίσθια ευθύνεται για την έκκριση δύο πρωτεϊνών σε μη φυσιολογικά επίπεδα, απειλώντας τον οργανισμό με εκδήλωση φλεγμονής και αντίστασης στην ινσουλίνη. Οπως επισήμαναν, πρόκειται για δύο σοβαρές καταστάσεις, καθώς αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2. Ο επικεφαλής της παραπάνω έρευνας, δρ Ισβαρλάλ Τζιαλάλ, σχολίασε συγκεκριμένα: «Το κοιλιακό λίπος θεωρούνταν πάντα το πιο βλαβερό για την υγεία, ενώ το γλουτιαίο θεωρούταν ότι ήταν πιο προστατευτικό απέναντι στον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και το μεταβολικό σύνδρομο. Τώρα όμως η έρευνά μας μας βοήθησε να καταρρίψουμε τον μύθο ότι το γλουτιαίο λίπος είναι αθώο. Επίσης, η μελέτη μας υπέδειξε ότι τα ανώμαλα επίπεδα των πρωτεϊνών μπορεί να αποτελούν δείκτη για τον πρόωρο εντοπισμό όσων κινδυνεύουν να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο».

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με ομάδα παραγόντων κινδύνου που αν συνδυαστούν, διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και πενταπλασιάζουν τον αντίστοιχο κίνδυνο διαβήτη. Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου, είναι και η μεγάλη περιφέρεια.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας ο Τζιαλάλ και οι συνεργάτες του εξέτασαν σαράντα πέντε ασθενείς με πρόωρο μεταβολικό σύνδρομο, υποβάλλοντάς τους σε εξετάσεις αίματος και μετρήσεις λιπιδίων, γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης. Επίσης, μελέτησαν τα επίπεδα τεσσάρων πρωτεϊνών στο πλάσμα αίματος των ασθενών, ενώ εξέτασαν και δείγματα ιστού από τους γλουτούς τους.

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το γλουτιαίο λίπος ήταν υπαίτιο για την αύξηση των επιπέδων της λεγόμενης chemerin, πρωτεΐνης που σχετίζεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL). Την ίδια στιγμή, παρατήρησαν χαμηλά επίπεδα μιας άλλης πρωτεΐνης, της omentin-1, η οποία έχει συσχετιστεί με αύξηση των επιπέδων γλυκόζης.



SOURCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου